Το Ελληνικό Πρωινό του Γανυμήδη

Το διάσημο πρωινό του Γανυμήδη, έχει ταυτιστεί από το 1966 με το Γαλαξείδι, τη σπιτική γεύση και την μοναδική αυθεντική Ελληνική φιλοξενία.
Αγαπημένοι μας φίλοι, παλιοί και νέοι, μας χάρισαν απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια τη προτίμησή τους για το μοναδικό πρωινό μας, επισκέπτοντάς μας ξανά και ξανά, γράφοντας όμορφα σχόλια και συστήνοντας τον χώρο μας σε γνωστούς και φίλους.
Τον Απρίλιο του 2014, επίσημα πλέον, ο Γανυμήδης και το πρωινό του διακρίθηκαν με τον τίτλο 
"Πρότυπο Ελληνικό Πρωινό Φωκίδας"  (leader) από τον αρμόδιο φορέα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Τα υπέροχα πρωινά του Γανυμήδη έγιναν γρήγορα γνωστά σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναδεικνύοντας έτσι όχι μόνο το ξενοδοχείο το ίδιο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας. Με τη πλούσια "κληρονομιά" απο τις συνταγές και τα μικρά μυστικά του Brunello Perocco συνεχίσαμε το δύσκολο έργο με πολύ αγάπη και ζήλο για δημιουργικές γεύσεις.

Είναι μαγικό να ονειρεύεσαι το πρωινό μας !

                                                                                                                                                                    

 

 

 

Με σεβασμό στη φήμη των προκατόχων αφοσιωθήκαμε στο πρωινό μας εμπλουτίζοντάς το με νέες μοναδικές γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές κρατώντας όμως πάντα αναλλοίωτες τις πρωτοπόρες για την εποχή τους γεύσεις. Προσθέσαμε γαλαξειδιώτικες συνταγές που διδαχθήκαμε από γενιά σε γενιά δίνοντας στο πρωινό μας μια άλλη γευστική διάσταση.

Όλα είναι σπιτικά και η εμπειρία ξεχωριστή. Είναι οι υπέροχες εκείνες μυρωδιές που αγκαλιάζουν γλυκά τον επισκέπτη, το άνοιγμα του χειροποίητου φύλλου, η παρασκευή της χειροποίητης σπανακόπιτας, της τυρόπιτας ή της γλυκιάς μπουγάτσας, που σου θυμίζουν γνώριμες γεύσεις των παιδικών σου χρόνων. Τα φρέσκα βιολογικά μας φρούτα κόβονται απο τα δέντρα της οικογένειάς μας που λούζονται στο φώς της Μεσογείου.

Πίτες αλμυρές και γλυκές ζυμώνονται παρουσία του επισκέπτη, τα φρούτα κόβονται στην ανοιχτή κουζίνα μας και οι μαρμελάδες  παρασκευάζονται όλη την ημέρα ξανά και ξανά μπροστά στα μάτια σας για να γεμίσουν τα καλαίσθητα γυάλινα βαζάκια με τις κομψές ετικέτες. Η συνταγή της γλυκιάς επιτυχίας είναι τα φρέσκα ώριμα φρούτα,  ο σεβασμός στον επισκέπτη, η αγάπη και το μεράκι της Χρυσούλας.


Κάθε πρωί η Χρυσούλα σε περιμένει στην υπέροχη μυρωδική κουζίνα της !  Εκλεκτό τσάι, καφές, φρέσκο γάλα, σπιτικές μαρμελάδες φράουλα, ροδάκινο, αχλάδι, σύκο, βερύκοκο, περγαμόντο, βατόμουρο, μανταρίνι, δαμάσκηνο, βερίκοκο, πορτοκάλι, κορόμηλο, νεράτζι  και μαρμελάδα με 3 σπεριδοειδή, υπέροχα γλυκά του κουταλιού, χειροποίητες πίτες, αυγόπιτα, σπανακόπιτα, γαλατόπιτα, τηγανίτες, γευστικά αλλαντικά, φρέσκα αυγά, ντόπια τυριά, διιάφορα πατέ, chutney, φρέσκα γαλακτοκομικά προιόντα, φρούτα & λαχανικά και φυσικά φρεσκοστιμένος χυμός πορτοκάλι και  απίθανα κουλουράκια, μυρωδάτο τσουρέκι, νόστιμα κέικ, κριτσίνια, φρυγανιές  & ζεστό φρέσκο ψωμί - χωριάτικο, προζύμι & ολικής αλέσεως - απο τον οικογειακό παραδοσιακό φούρνο ΠΑΠΑΛΕΞΗ στη πλατεία.

Βιολογικές ελιές, παρθένο λάδι, κρασί και σταφύλια απο τους αμπελώνες της ορεινής Παρνασσίδας. Αγνό μέλι απο τους μελισσοκόμους μας, μέλι απο άνθη, έλατο, θυμάρι. Κυρήθρα & παστέλι. 

Κάθε πρωί η Χρυσούλα είναι εκεί !

Είναι μαγικό να ονειρεύεσαι το πρωινό !

Είναι μαγικό να ονειρεύεσαι το πρωινό !

 

Το βραβευμένο πρωινό μας σερβίρεται όλο το χρόνο στον ειδικά διαμορφωμένο & με τον κατάλληλο κλιματισμό για όλες τις εποχές, εξωτερικό χώρο, την ηλιόλουστη παλιά ειδυλλιακή αυλή του ξενοδοχείου μας. Τον Χειμώνα μπορείτε να απολαύσετε το υπέροχο πρωινό μας παρέα με το αναμένο τζάκι & υπέροχες σπιτικές μυρωδιές. Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι είναι ο ανθισμένος γοητευτικός τόπος για να δοκιμάσετε τα κοκτέιλ μας παρέα με ένα καλό βιβλίο και το Φθινόπωρο ίσως να είναι η ιδανική εποχή για να γράψετε στο κήπο μας τη καινούργια σας ποιητική συλλογή !

Είναι μαγικό να ονειρεύεσαι !

 

 

 

 

 

ΑΥΓΟΠΙΤΑ Γαλαξιδιώτικη

Υλικά

6 φύλλα κρούστας

750 γρ φέτα

500 γρ ανάμικτα κίτρινα τυριά

150 γρ κεφαλοτύρι

750 γρ φρέσκο γάλα

250 γρ ελαιόλαδο

2 φωλιές φιδέ

6 αυγά

Αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε μεγάλο ταψί για πίτα 40 εκ, αλείφουμε ελαιόλαδο με πινέλο. Στρώνουμε 3 φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.Τρίβουμε όλα τα τυριά σε μπολ και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 αυγά, 550γρ γάλα, το φιδέ και το 1/3 από το  ελαιόλαδο. Αλατίζουμε ελαφρά γιατί μπορεί να είναι αλμυρά τα τυριά, τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μισό μείγμα στο ταψί μας. Απλώνουμε το 4ο φύλλο ελαφρά σουρωμένο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα.Τελειώνουμε την πίτα καλύπτοντάς την με 2 φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα  και ελαφρά σουρωμένα. Ετοιμάζουμε ένα μείγμα με το υπόλοιπο γάλα, τα 2 αυγά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνουμε την πίτα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω). Πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, πάνω κάτω για περίπου 1 ώρα. Στο τελευταίο 15λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση, για καλύτερο  αποτέλεσμα.

Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ Γαλαξιδιώτικη

Υλικά

Για το φύλλο 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο) Νερό όσο πάρει 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι 2 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο 1/5  κουταλάκι κοφτό αλάτι Ελαιόλαδο και περισσότερο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων.  Για την γέμιση 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο 3 πράσα ψιλοκομμένα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος) 1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια 1 κιλό  σπανάκι φρέσκο 500 γρ θρυμματισμένη φέτα 7 αυγά Γάλα 1 φλ. του τσαγιού Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Τοποθετούμε το κοσκινισμένο αλεύρι μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε  το νερό, το ξύδι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Όταν η ζύμη αρχίσει να κολάει τότε την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε διπλώνοντας την ζύμη πολλές φορές μέχρι να γίνει λεία και απαλή. Αν είναι σφιχτή προσθέτουμε λίγο νεράκι ενω αν είναι αραιή και κολλάει προσθέτουμε λίγο αλευράκι επιπλέον μέχρι να  γίνει απαλή και να μην κολλάει. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Τοποθετούμε όλα τα χορταρικά κομμένα  σε μπολ και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 5 αυγά, την φέτα τριμμένη, το γάλα και το  ελαιόλαδο. Αλατίζουμε ελαφρά γιατί μπορεί να είναι αλμυρά τα τυριά. Τα ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 6 μπαλάκια. Παίρνουμε το πρώτο μπαλάκι, πασπαλίζουμε ελαφρώς με αλευράκι απο πάνω και ανοίγουμε το ζυμαράκι σε μέγεθος  του ταψιού.Το τοποθετούμε στο λαδωμένο μας ταψί, το αλέιφουμε με λίγο λαδάκι  και με την ίδια διαδικασία ανοίγουμε το 2ο. Βάζουμε 2 φύλλα κάτω, 2 φύλλα ενδιάμεσα στην γέμιση και κλείνουμε την πίτα μας με 2 φύλλα επάνω, λαδωμένα ενδιάμεσα και ελαφρά σουρωμένα. Ετοιμάζουμε ένα μείγμα με λίγο γάλα,  2 αυγά χτυπημένα ελαφρώς και ελαιόλαδο και περιχύνουμε την πίτα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω). Πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, πάνω κάτω για περίπου 1 ώρα. Στο τελευταίο 15λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση, για καλύτερο αποτέλεσμα. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την σερβίρουμε.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !