Traditional family bakery !

Κάθε μέρα, απο το 1965, στις 6.00 το πρωί, βγαίνουν τα πρώτα μοσχοβολιστά αχνιστά τσουρέκια του Κώστα & του Γιώργου Παπαλέξη στον οικογενειακό φούρνο στη μικρή πλατεία λίγα τετράγωνα πιο κάτω. Η Χρυσούλα ετοιμάζει στο ξενοδοχείο τα πρωινά και στολίζει τα υπέροχα τραπέζια της με ότι χρειάζεται για να συμπληρώσει με ζεστό φρέσκο σπιτικό ψωμί, χωριάτικο, προζύμι & ολικής άλεσης. Στον φούρνο, ο Κώστας και ο Γιώργος, ετοιμάζουν τα καλάθια με τα γευστικά κριτσίνια, τις φρυγανιές, τα κουλουράκια & τα απίθανα κέικ σοκολάτα.

Είναι μαγικό να ονειρεύεσαι !

Μυρωδάτο τσουρέκι !

1 κ. αλεύρι Γ.Ο.Χ. - 1 κ. αλεύρι σκληρό Νο1 - 1 κ. αλεύρι για τσουρέκια - 800 γρ. ζάχαρη - 12 αυγά μεγάλα - 1/2 κ. γάλα - 250 γρ. φυτίνη ή μαργαρίνη - 250 γρ. βούτυρο φρέσκο - 1 φακελάκι μαστίχα - 1 φακελάκι μαγλέπι - 300 γρ. μαγιά φρέσκια - αυγό για το άλειμμα - σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο

  1. Σε μία λεκάνη διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, με λίγη ζάχαρη και λίγο αλεύρι.
  2. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί σε όγκο. Λιώνουμε τα βούτυρα, όχι να κάψουν, και ζεστένουμε το γάλα μας να είναι χλιαρό.
  3. Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τα αλεύρια μας, την μαστίχα και το μαχλέπι τριμμένα στο μούλτι, περιμετρικά αφήνοντας κενό στην μέση.
  4. Σπάμε τα αυγά στην μέση ρίχνουμε και την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε λίγο.
  5. Όταν η μαγιά φουσκώσει τη ρίχνουμε και αυτή στο κέντρο της λεκάνης, ρίχνουμε και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας κάθε τόσο αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί όλο.
  6. Τελευταίο ρίχνουμε το βούτυρο και με ανάλαφρες κινήσεις χωρίς να παιδεύουμε την ζύμη μας το ενσωματώνουμε και αυτό.
  7. Ετοιμάζουμε τα ταψιά μας στρώνοντας λαδόκολλα και αρχίζουμε να κόβουμε κομμάτια από την ζύμη και να πλάθουμε τσουρέκια σε διάφορα σχήματα.
  8. Τα βάζουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με αυγό και άμα θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, ζάχαρη ή φιλέ αμύγδαλο. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά.